Nie mogliśmy powstrzymać się od połączenia tych składników. Pyszna zupa miso w połączeniu z grzybami shimeji i gryczanym makaronem soba, powala swoim smakiem.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 cebula
100 g grzybów shimeji
2 łyżki pokrojonej marchewki konserwowej
3 łyżki oleju arachidowego
1,2 l wrzątku
2 łyżki pasty miso
2 liście kaffiru
150 g makaronu soba
dymka ze szczypiorem
natka kolendry
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sos sojowy jasny
Zupa miso z shimeji i soba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.
Grzyby dzielimy, razem z pokrojoną papryką, posiekaną cebulą, marchewką, podsmażamy na oleju. Następnie zalewamy wrzątkiem, dodajemy pastę miso, liście kaffiru, gotujemy przez kwadrans.
Mąkę rozprowadzamy w zimnej wodzie, dodajemy do zupy i zagęszczamy. Zagotowujemy, do smaku sosem sojowym.
Podajemy z makaronem soba, posiekaną natką kolendry i szczypiorem z dymką.
Komentarze