Zupa kremem z pieczarek z groszkiem ptysiowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zupa smaczna i aromatyczna. A groszek ptysiowy, rewelacja, chrupiący, w sam raz do takich zup. Może mieć miejsce na świątecznym stole.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Groszek ptysiowy:
    1/2 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanka wody
    5 dag. masła
    2 duże jajka
    szczypta soli
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Zupa:
    0,5 kg. pieczarek
    1 cebula
    1 serek topiony kremowy 10 dag.
    5 dag. masła
    2 łyżki śmietany ukwaszone 15%
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 gałązki tymianku
    1,5 szklanki bulionu warzywnego
    Dodatkowo:
    blacha wyłożona papierem do pieczenia
    natka pietruszki do posypania
    ugotowana pietruszka do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa kremem z pieczarek z groszkiem ptysiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • JK 1. Masło, wodę i sól doprowadzam do zagotowania, dodaję mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, energicznie mieszam, aby mąka się zaparzyła, a ciasto stało się lśniące, studzę. Jajka dodaje do ciasta i ucieram na jednolite masę.
  • JK 2. Ciasto nakładam do zdobnika ciast lub rękawa cukierniczego i wyciskam małe porcje groszku na blachę. Piekę 25-30 minut w temp. 190 stopni, sprawdzam jeśli jest zbyt blady dopiekam .
  • JK 3. Cebulę kroję w kostkę, szklę na maśle, dodaje pokrojone pieczarki, podsmażam, dodaje natkę pietruszki, listki tymianku, pokrojony serek,gorący bulion, sól, pieprz, mieszam. Gdy serek się roztopi, całość miksuję blenderem, dodaję śmietanę mieszam, doprowadzam do zagotowania.
  • JK 4. Zupę podaje posypaną groszkiem ptysiowym, z pokrojoną marchewką i natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek ptysiowy Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować