Zupa kremem z pieczarek z groszkiem ptysiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło, wodę i sól doprowadzam do zagotowania, dodaję mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, energicznie mieszam, aby mąka się zaparzyła, a ciasto stało się lśniące, studzę. Jajka dodaje do ciasta i ucieram na jednolite masę.
2.Ciasto nakładam do zdobnika ciast lub rękawa cukierniczego i wyciskam małe porcje groszku na blachę. Piekę 25-30 minut w temp. 190 stopni, sprawdzam jeśli jest zbyt blady dopiekam .
3.Cebulę kroję w kostkę, szklę na maśle, dodaje pokrojone pieczarki, podsmażam, dodaje natkę pietruszki, listki tymianku, pokrojony serek,gorący bulion, sól, pieprz, mieszam. Gdy serek się roztopi, całość miksuję blenderem, dodaję śmietanę mieszam, doprowadzam do zagotowania.
4.Zupę podaje posypaną groszkiem ptysiowym, z pokrojoną marchewką i natką pietruszki.
Komentarze