Zupa grzybowa z groszkiem ptysiowym

4.5 (145 ocen)

wymyśliłam ją w związku z brakiem ziemniaków w zapasie :))

Składniki:

  • 1 l rosołu
    szklanka grzybów leśnych (ja miałam świeże mrożone)
    łyżka tartego korzenia pietruszki
    łyżka tartego selera
    pół dużej cebuli
    czubata łyżka mąki
    2 łyżki śmietany
    tłuszcz do zasmażki (masło lub olej)
    ew. przyprawa uniwersalna
    pieprz czarny mielony do smaku
    1 szklanka odlanego chłodnego rosołu do rozprowadzenia zasmażki
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa grzybowa z groszkiem ptysiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ugotowanego rosołu wrzucić warzywa i dokładnie umyte i pokrojone grzyby, gotować do miękkości. Jeśli rosół nie był doprawiony dodać płaską łyżkę przyprawy uniwersalnej.
  • 2. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na rumiano cebulkę, wsypać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Rozprowadzić szklanką rosołu, dodać śmietanę.
  • 3. Wlać do zupy zasmażkę, chwilę pogotować, ewentualnie doprawić do smaku wg uznania
  • 4. Podawać na talerzu z groszkiem ptysiowym i posypać zieleniną jeśli ktoś lubi. Smacznego.

Porady

Można do tej zupy wykorzystać rosół z poprzedniego dnia zamiast tradycyjnej pomidorówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować