Zupa neapolitańska z groszkiem ptysiowym

4.5 (181 ocen)

Oto moja zupa neapolitańska z serkiem topionym i groszkiem ptysiowym:)

Składniki:

  • 2-3 marchewki
    2 pietruszki
    1/2 selera
    1 cebula
    2 serki topione
    natka pietruszki
    sól
    pieprz

    Groszek ptysiowy:
    1/2 kostki masła
    1/2 szklanki wody
    1/2 szklanki mąki
    3 jajka
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa neapolitańska z groszkiem ptysiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew, pietruszkę i seler obieram, myję i kroję w słupki. Wrzucam do garnka i wlewam 1,5 litra wody. Cebulę obieram, kroję na cztery części i opalam nad palnikiem. Wrzucam do gotujących się warzyw. Wszystko razem gotuję, aż warzywa zmiękną. Miękkie wyławiam łyżką cedzakową, wrzucam serki i gotuję na wolny ogniu do całkowitego rozpuszczenia się serków topionych. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
    W drugim garnuszku podgrzewam wodę z masłem i na gotujące wsypuję mąkę. Mieszam, aż powstanie kulka ciasta, zestawiam z ognia i studzę. Do zimnego ciasta wbijam jajka i miksuję na gładko. Ciastem napełniam rękaw cukierniczy i wyciskam niewielkie ptysie na papier do pieczenia. Smażę na gorącym oleju do lekkiego zrumienienia. Wyjmuję na ręcznik papierowy by osączyć nadmiar tłuszczu. Do talerza nakładam po kilka groszków i zalewam gorącą zupą. Po wierzchu posypuję natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować