Zupa jarzynowa

5 (157 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Tradycyjne pierwsze danie

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - porcja rosołowa z kurczaka: 1 sztuka
    - mrożonka 'włoszczyzna krojona w paski': 2 szklanki
    - ziemniaki średniej wielkości: 5 sztuk
    - mleko: 0.75 szklanki
    - liść laurowy, ziele angielskie po: 2 sztuki
    - kostka rosolowa: 1 sztuka
    - mąka pszenna: 1 łyżka
    - liście selera: 1 łyżeczka
    - sól, pieprz do smaku: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

5 (157 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa jarzynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zalać 2,5 litra wody, zagotować, zszumować. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, warzywa, kostkę rosołową, posolić. Gotować na małym ogniu. Ziemniaki obrać, opłukaćc, pokroić w kostkę, dodać do zupy. Miękkie mięso wyjać z zupy, odłożyć (bedzie potrzebne do przygotowania drugiego dania czyli kotletów). Do zupy dodać trochę liści selera (1/2 - 1 łyżeczka w zależności od gustu). Mleko wymieszać z mąka tak żeby nie było grudek, dodać do zupy. Dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku pieprzem i jeśli potrzeba solą, doprowadzić do zawrzenia, odstawić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Mrożenie Zamrożone

Podobne przepisy

To może cię zainteresować