Zupa gulaszowa z fasolką szparagową

4.5 (181 ocen)

Fasolka jest kolejną z nowalijek, które musza zagościć na naszym stole. Zupa jest bardzo sycąca, z dodatkiem pieczywa może stanowić cały obiad.

Składniki:

  • 500 gram szynki wieprzowej chudej
    25 dkg fasolki szparagowej
    5 pieczarek
    5 młodych ziemniaków
    1 marchewka
    1 łodyga selera naciowego
    ok. 10 cm kawałek pora
    pół dużej czerwonej papryki
    olej do smażenia mięsa
    łyżka masła
    natka pietruszki
    kwaśna śmietana
    ulubione przyprawy do marynowania wieprzwiny
    2 liście laurowe
    4 ziela angielskie
    sól i pieprz
    kmin rzymski mielony
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Zupy Desery Gulasz

Zupa gulaszowa z fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawach i smażymy na małej ilości oleju aby mięso się lekko przypiekło, nie dusimy. 2,5 l wody zagotowujemy z liściem laurowym i zielem angielskim, wrzucamy mięso.
  • 2. Wszystkie warzywa oprócz fasolki kroimy i smażymy na maśle z solą i pieprzem i kminem. Dorzucamy do zupy i gotujemy aż mięso zmięknie. Na koniec kroimy fasolkę w ukośne paski i gotujemy chwilę w zupie aż będze al dente. Doprawiamy do smaku . Na talerzu do zupy dajemy łyżkę kwaśnej śmietany i posypujemy obficie natką pietruszki.

Porady

Szynkę do tej zupy marynuję dobę przed jej przygotowaniem ale można również zrobić ją " od ręki".

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować