Żeberka z suszonymi owocami

4.5 (151 ocen)

  • 2 godz.

Ten przepis dostałąm od mojej mamy która wpasniale gotuje

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 kg żeberek extra mięsnych
    tłuszcz(szmalec)
    1/2kg cebuli
    Suszone owoce:
    jabłka,śliwki,morele,żurawina
    Przyprawy:pieprz,sól
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Żeberka z suszonymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. zeberka pokroić i wypłukać pod wodą, mocno popierzyć i posolić (na2- 3 godz ) żeby doszły do smaku.
    Każdy kawałek żeberka obtoczyć w mące i usmażyć.
    Przełożyć do brytfany (naczynia zarodpornego).Na tym samym tłuszczu usmażyć pokroioną w kostke cebule i posolić .
    Suszone owoce wkładać między żeberka .Na wierzch wylać cebule usmażoną z tłuszczem . Całość podlać wodą, żeby żeberka były przykryte płynem .
    Dusić w piekarniku do miękkości .

Porady

żeberka można podać z duszonymi ziemniaczkami i surówką z marchewki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Owoce Żeberka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Staropolska Święta Obiad

Podobne przepisy

4.5 (148 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Żeberka z piekarnika

To może cię zainteresować