Kulki ziemniaczane nadziewane boczkiem w posypce sezamowej

0 (0 ocen)

  • 20 min

Jeśli ci się ziemniaki znudziły do obiadu to wypróbuj ich w innej wersji .

  • 20 min

Składniki:

  • 1kg ziemniaków (ugotowanych w łupinach)
    1 jajko
    3 łyżki parmezanu
    kieliszek mleka
    1 łyżka masła
    sól , pieprz
    Do obtaczania:
    sezam, bułka tarta , 2-3 jajka
    Do nadziania:
    25 dkg chudego boczku wędzonego

Kulki ziemniaczane nadziewane boczkiem w posypce sezamowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać ze skórki , przecisnąć przez praskę i wymieszać z serem jajkiem , mlekiem ,masłęm, doprawić solą i pieprzem , lepić kulki , zmiażdżyć do środka nadziewać boczkiem (kilka kwadracików do środka) Boczek pokrojony w kostkę podsmażyć na patelce. Formować kulki , obtaczać w sezamie wymieszanym z bułką tartą w jajku i jeszcze raz w sezamie z bułką tartą .
    Smażyć na głębokim oleju .
    Podawać zamiast ziemniaków.

Porady

Kulki ziemniaczane możemy nadziewać czym się chce np pieczarkami ze smażonymi na masełku z czosnkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy