ok. 1,20 kg ziemniaków
1/2 kg piersi z kurczaka
3 różnokolorowe papryki
1 cebula
2 jajka
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do ziemniaków
50 g żółtego sera
2-3 łyżki oleju lub oliwy do smażenia
masło do wysmarowania formy
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, ugotować w całości w posolonej wodzie, uważać by nie rozgotować.
2.Piersi pokroić w kostkę lub paski. Przyprawić solą i pieprzem lub ulubioną przyprawą do kurczaka. Usmażyć na oleju.
3.Papryki pokroić w paski, cebulę w piórka. przesmażyć. Zdjąć z ognia, wymieszać z usmażonym wcześniej kurczakiem.
4.Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Ziemniaki pokroić w plastry. Dno naczynia wyłożyć połową ziemniaczanych plastrów. Oprószyć przyprawą do ziemniaków.
Na ziemniaki wyłożyć papryki z cebulą i kurczakiem, a następnie przykryć pozostałymi ziemniakami.
5.Jajka roztrzepać ze śmietaną. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodać wyciśnięty ząbek czosnku. Sosem zalać zapiekankę. Posypać startym żółtym serem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec bez przykrycia ok. 20-25 minut, aż jajka ze śmietaną się zetną.
Komentarze