Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i papryką

4.45 (222 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Danie dla wielbicieli zapiekankowych pyszności.

Składniki:

  • ok. 1,20 kg ziemniaków
    1/2 kg piersi z kurczaka
    3 różnokolorowe papryki
    1 cebula
    2 jajka
    2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do ziemniaków
    50 g żółtego sera
    2-3 łyżki oleju lub oliwy do smażenia
    masło do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.45 (222 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, ugotować w całości w posolonej wodzie, uważać by nie rozgotować.
  • 2. Piersi pokroić w kostkę lub paski. Przyprawić solą i pieprzem lub ulubioną przyprawą do kurczaka. Usmażyć na oleju.
  • 3. Papryki pokroić w paski, cebulę w piórka. przesmażyć. Zdjąć z ognia, wymieszać z usmażonym wcześniej kurczakiem.
  • 4. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Ziemniaki pokroić w plastry. Dno naczynia wyłożyć połową ziemniaczanych plastrów. Oprószyć przyprawą do ziemniaków.
    Na ziemniaki wyłożyć papryki z cebulą i kurczakiem, a następnie przykryć pozostałymi ziemniakami.
  • 5. Jajka roztrzepać ze śmietaną. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodać wyciśnięty ząbek czosnku. Sosem zalać zapiekankę. Posypać startym żółtym serem.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec bez przykrycia ok. 20-25 minut, aż jajka ze śmietaną się zetną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować