wieniec drożdżowy z masłem orzechowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min

To wypiek, który bardziej nadaje się na śniadanie czy kolację niż deser. Jesienią częściej sięgamy po drożdżowe, które w połączeniu z kakao czy szklanką mleka jest idealne na osłodę pochmurnych dni. Tym razem dla odmiany wieniec upiekłam z trzema nadzieniami: powidłami, nutellą i masłem orzechowym.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 500 g mąki
    1 szklanka mleka
    3 jajka
    50 g drożdży
    100 g masła
    3/4 szklanki cukru
    1/2 łyżeczki soli
    na nadzienie:
    1/2 szklanki powideł śliwkowych
    1/2 szklanki nutelli
    1/2 szklanki masła orzechowego z kawałkami orzechów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wieniec Desery Powidła

Wieniec drożdżowy z masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru i ciepłego mleka, odstawić na 10 minut. Żółtka utrzeć z resztą cukru. Do mąki wlać rozczyn drożdżowy, żółtka, pozostałe mleko i sól. Zacząć wyrabiać, po chwili dolewając roztopione wystudzone masło. Wyrobione ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Posmarować go nadzieniami w różnych miejscach na zmianę. Zwinąć całość w roladę. Foremkę posmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć ciasto. Można posmarować je z wierzchu rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować