Ciasto drożdżowe z pomarańczą, orzechową kruszonką i powidłami śliwkowymi

  • wyświetlono: 549 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Wieniec drożdżowy bardzo fajnie się prezentuje i smakuje wyśmienicie, najlepiej ze szklanką gorącego kakao.

20170405_175904
  • 10 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Powidła:
500 g powideł śliwkowych
sok z 1 pomarańczy, sparzonej, wyszorowanej

Kruszonka orzechowa
60 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich
60 g mąki pszennej
60 g cukru
100 g masła
1 żółtko

Ciasto drożdżowe
500 g mąki pszennej
50 g drożdży
100 g rozpuszczonego masła
120 g cukru
100 ml podgrzanego mleka
2 jaja
szczypta soli
1 opakowanie cukru wanilinowego
otarta skórka z 1 pomarańczy, sparzonej, wyszorowanej
1 białko jaja

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto drożdżowe z pomarańczą, orzechową kruszonką i powidłami śliwkowymi

  • 1. Powidła
    Powidła i pomarańcze wraz z sokiem z pomarańczy gotujemy do odparowania soku. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.
    Kruszonka orzechowa
    Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy kruszonkę. Odstawiamy do lodówki.
  • 2. Drożdże z cukrem mieszamy, aż zmienią konsystencję na płynną. Łączymy z ciepłym mlekiem. Do miski przesiewamy mąkę. Robimy zagłębienie i wlewamy drożdże z mlekiem. Delikatnie mieszamy z częścią mąki tworząc rozczyn. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na bok do wyrośnięcia na 15-20 minut.
  • 3. Do rozczynu dodajemy resztę cukru, cukier wanilinowy, jajka i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto (ręcznie bądź mikserem). Dodajemy rozpuszczone masło oraz otartą skórkę z pomarańczy. Ciasto posypujemy odrobiną mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
  • 4. Po wyrośnięciu posypujemy ciasto mąką, układamy, na blacie i rozwałkowujemy cienko do uzyskania dużego prostokąta. Rozsmarowujemy powidła na całej powierzchni ciasta, zwijamy w rulon zaczynając od dłuższej strony (powidła muszą być zakryte). Krążek lub okrągłe naczynie smarujemy roztopionym masłem, układamy na środku blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Dookoła krążka układamy ciasto tworząc wieniec. Za pomocą ostrego noża nacinamy ciasto co 2-3 cm z zewnętrznej strony. Nacięte końce delikatnie przekręcamy. Wierzch powstałego wieńca smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką.
    Ciasto ostawiamy do wyrośnięcie na 10-15 minut. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 160-165 °C (termoobieg).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ŚliwkipomarańczepowidłaorzechyWielkanocciasto drożdżowekruszonkaświętaboże narodzeniewieniec drożdowy

Komentarze

Podobne przepisy

image-29ludvv

Dodane przez: paulette17

Ciasto drożdżowe z budyniem, jagodami i kruszonką

Chyba każdy z nas jadł w dzieciństwie...

Kruche ciasto z orzechową pianką i powidłami

Dodane przez: joanna30

Ciasto kruche z powidłami i orzechową pianką

Pyszne, orzechowe ciasto na każdą...

kakakowe ciasto z powidłami  jabłkami i ozrechami

Dodane przez: Bożena Z.

Kakaowe ucierane ciasto z powidłami śliwkowymi...

szybkie , pulchne , wilgotne i...

Ciasto Czekoladowe z Powidłami i Bezą Orzechową

Dodane przez: PolskaGotuje

Ciasto Czekoladowe z Powidłami i Bezą Orzechową

Jest mocno czekoladowe, a jego...

Ciasto drożdżowe z powidłami i śliwkami

Dodane przez: juchab

Ciasto drożdżowe z powidłami i śliwkami

Bezproblemowe ciasto drożdżowe...

Ciasto śliwkowe z kruszonką

Dodane przez: Anna C

Ciasto śliwkowe z kruszonką

Jesienią starajmy się wykorzystywać...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE