Wiejska zapiekanka

4.5 (183 ocen)

  • 50 min

Bardzo syta i smaczna zapiekanka z mięsa mielonego i puree ziemniaczanego...

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki:
    45 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    60 dag kartofli
    cebula
    ząbek czosnku
    jajko
    bułka tarta
    łyżka świeżych ziół u mnie oregano i szczypiorek
    mleko
    ser żółty
    gałka muszkatołowa
    masło
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Wiejska zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Z ugotowanych ziemniaków ugniatamy pure, dodając meko, masło, sól, pieprz gałkę i oregano.
    Cebulę szklimy na oleju, łączymy z mięsem, dodajemy jajko, bułkę tartą, przyprawiamy solą i pieprzem.
    Żaroodporną formę smarujemy masłem, wykładamy mięso. Pieczemy około 30min w temperaturze 200 st.
    Na podpieczonym mięsie rozkładamy puree z ziemniaków, posypujemy serem.
    Pieczemy jeszcze około 20 min, aż wierzch się zrumieni.
    Upieczoną zapiekankę studzimy 10 min. przed podaniem.
    SMACZNEGO!

Porady

Do zapiekanki możemy dodać duszone warzywa np. paprykę, cukinię...

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować