Wegańskie curry z ciecierzycy z tofu i chipsami jarmużu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w piórka, dusimy na oliwie do miękkości. Następnie dodajemy passatę, ciecierzycę z puszki. Ser tofu kroimy w większą kostkę, dodajemy do garnka razem ze śmietanką kokosową. Przyprawiamy do smaku. Dusimy wszystko razem na małym ogniu z 10 min. do przejścia smaków. Na koniec dodajemy liski szpinaku baby, do ozdoby chipsy z jarmużu oraz pokrojone tofu.
Chipsy z jarmużu:
Robimy marynatę: oliwę łączymy z przyprawami (dosłownie po szczypcie, gdyż wszystkie przyprawy są słone), a następnie obtaczamy listki jarmużu w marynacie (najlepiej zrobić to rękoma). Następnie wykładamy na papier do pieczenia każdy listek oddzielnie, aby nie stykały się. U mnie z 1 opakowania jarmużu wyszły 2 duże blaszki. Pieczemy ok. 25 min w 130°C. Zbyt mocne spieczenie spowoduje iż jarmuż będzie czarny i gorzki, tak więc gdy zauważymy, że za bardzo się spieka zmniejszamy temp. i wydłużamy czas pieczenia.
Porady
Chipsy z jarmużu możemy jeść jako zdrową przekąskę lub jako dodatek do dań.
Komentarze