Curry z ciecierzycy

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Idealne na rozgrzanie super aromatyczne curry z ciecierzycy z dodatkiem cynamonu

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 puszka ciecierzycy (ok. 400 g),
    - 1 słoik suszonych pomidorów,
    - 1-2 łyżki oleju sezamowego,
    - 2 mniejsze cebule,
    - 1 ząbek czosnku,
    - przyprawy: sól, pieprz, szczypta mielonego kardamonu, mielonego kuminu, 1-2 łyżeczki curry, 1-2 łyżeczki mielonego cynamonu, szczypta imbiru, słodkiej i ostrej papryki (wszystko do smaku),
    - ok. 1/2 szklanki przecieru pomidorowego (Passaty),
    - ok. 150 ml mleka kokosowego.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Curry z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelnie wlewamy olej sezamowy. Cebulę kroimy w piórka, dusimy na małym ogniu, do miękkości. W trakcie dodajemy wyciśnięty czosnek. Solimy i pieprzymy do smaku (pamiętając, że suszone pomidory są słone). Następnie odsączamy ciecierzycę z wody (nie wylewamy jej, może przydać się do innych przepisów np. mus czekoladowy przepis tutaj). Do cebuli dodajemy ciecierzycę, suszone pomidory pokrojone w paseczki, przyprawy doprawiamy do smaku. Mieszamy podgrzewamy tylko chwilę gdyż wszystko jest już ugotowane. Dodajemy mleko kokosowe i przecier, ponownie doprawiamy do smaku i odpowiedniej dla siebie gęstości potrawy. Moja jest dość gęsta z małą ilością sosu, gdy chcemy uzyskać bardziej rzadszą wystarczy dodać więcej mleczka kokosowego lub wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować