Curry z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelnie wlewamy olej sezamowy. Cebulę kroimy w piórka, dusimy na małym ogniu, do miękkości. W trakcie dodajemy wyciśnięty czosnek. Solimy i pieprzymy do smaku (pamiętając, że suszone pomidory są słone). Następnie odsączamy ciecierzycę z wody (nie wylewamy jej, może przydać się do innych przepisów np. mus czekoladowy przepis tutaj). Do cebuli dodajemy ciecierzycę, suszone pomidory pokrojone w paseczki, przyprawy doprawiamy do smaku. Mieszamy podgrzewamy tylko chwilę gdyż wszystko jest już ugotowane. Dodajemy mleko kokosowe i przecier, ponownie doprawiamy do smaku i odpowiedniej dla siebie gęstości potrawy. Moja jest dość gęsta z małą ilością sosu, gdy chcemy uzyskać bardziej rzadszą wystarczy dodać więcej mleczka kokosowego lub wody.
Komentarze