Wegański krupnik z kaszą orkiszową

4.5 (194 ocen)

  • 40 min

tworząc ten przepis inspirowałam się podobnym, który przeczytałam w internecie. zupa jest smaczna i pożywna, łatwo się ją robi i może służyć za cały obiad.

  • 40 min

Składniki:

  • woreczek kaszy orkiszowej
    2 litry wody
    średnia cebula
    4 średnie ziemniaki
    duża marchew
    mały seler- połówka
    pietruszka
    przyprawa jarzynka ekologiczna
    koperek łyżka
    4 liście laurowe
    ziele angielskie 4 bobki
    pieprz cytrynowy
    gruby plaster cytryny
    2 łyżki oleju
    jogurt naturalny łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Wegański krupnik z kaszą orkiszową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę. pietruszkę, marchew i seler w drobniejsza. ZACHOWUJEMY OBIERKI OD ZIEMNIAKA
  • 2. W dużym garnku podgrzewamy olej. na nim podsmażamy obierki ziemniaka i cebulę. obierki mają zacząć pachnieć. jak obierki zapachną pieczonym ziemniakiem, wyciągamy je.
  • 3. dodajemy pozostałe warzywa , kaszę, podsmażamy z 5 min.
  • 4. wlewamy wodę. dodajemy ziele angielskie, listek laurowy i przyprawy oraz plaster cytryny, gotujemy około 30 min . podajemy z łyżką jogurtu naturalnego.

Porady

nie dodajemy bulionu. obierki możemy odsączyć z oleju i dodać do schrupania do zupy. jeżeli na 2gi dzień krupnik zrobi się za gęsty, dolewamy wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Marchewka Orkisz Seler Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować