Babeczki marchewkowe z wiśniami i z budyniem jaglanym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Babeczki są idealnym deserem do kawki dla osób z nietolerancją nabiału oraz będących na diecie , gdyż zawierają tylko naturalne cukry!

  • 60 min

Składniki:

  • Na babeczki 12 szt
    1 szkl mąki pszennej zwykłej
    1 szkl mąki pszennej razowej
    1 1/3 szkl mleka roślinnego
    1 szkl ugotowanej marchewki zblendowanej
    1/3 szkl oleju np kokosowego lub rzepakowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół łyżeczki sody
    łyżeczka cynamonu

    Na budyń jaglany
    pół szkl kaszy jaglanej
    1 szkl mleka roślinnego
    łyżeczka oleju np kokosowego
    2 duże suszone daktyle

    oraz pół szklanki wiśni wydrylowanych - mogą być mrożone lub z kompotu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Babeczki marchewkowe z wiśniami i z budyniem jaglanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy budyń jaglany :
    kaszę podprażamy na patelni aż zacznie pachnieć, następnie gotujemy około 18 minut w mleku roślinnym z łyżeczką oleju i daktylami. Ugotowaną blendujemy, ma być dość gęste.
  • 2. Oddzielnie mieszamy składniki suche na babeczki i oddzielnie mokre. Następnie mieszamy wszystko razem, ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. w razie potrzeby dolewamy mleka .
  • 3. Blaszki na babeczki - 12 sztuk - natłuszczamy. W 6 form wkładamy łyżkę masy babeczkowej, potem łyżkę budyniu i na to znów masa. W drugie 6 form - łyżkę masy babeczkowej, potem łyżeczka wiśni , następnie łyżka masy.
  • 4. Pieczemy 20 minut w temp 180 stopni.

Porady

Dla słodyczy można do ciasta dodać sok , który puściły wiśnie . Babeczki smakują polane syropem klonowym lub z agawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować