Krupnik wegański

4.5 (176 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kiedy nachodzi mnie chęć na tradycyjną zupę myślę o krupniku. Pamiętam go jeszcze z czasów dzieciństwa. Ale nie lubię zup na mięsie, dlatego wymyśliłam własną, bezmięsną wersję.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - woda wrząca: 2.5 litra
    - marchewka świeża: 2 sztuki
    - pietruszka świeża: 1 sztuka
    - seler kawałek: 100 gramów
    - por (zielona część): 50 gramów
    - ziemniaki surowe: 200 gramów
    - kasza jaglana: 100 gramów
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - ziele angielskie: 6 sztuk
    - Liscie laurowe: 4 sztuki
    - kminek cały: 20 sztuk
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krupnik wegański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krupnik - warzywa 1. Obierz i pokrój warzywa.
  • oliwa 2. Wodę wlej do garnka. Dodaj oliwę.
  • Przyprawy 3. Wrzuć przyprawy, wsyp sól i pieprz.
  • kasza jaglana 4. Dodaj kaszę, a po kilku minutach wrzuć warzywa.
    Pora można dodać na końcu, bo gotuje się najszybciej.
    Gotuj ok. 20-30 min - aż warzywa i kaszą będą miękkie.
  • krupnik 5. Zupę podawaj posypaną koperkiem i natką pietruszki.
    Koperku i natki radzę nie dodawać do gotującej się zupy w garnka, bo szybko stracą kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować