Wegańskie Pieczone pierogi z pieczarkami, ziarnami orkiszu, drobnym makaronem i suszonymi pomidorami

  • wyświetlono: 746 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Lubię pierożki w każdej postaci , a szczególnie takie duże, pieczone, które można wyciągać z lodówki , odgrzewać i jeść jako osobne sycące danie !

EWCIA BU
  • 80min

Składniki

Na 10 dużych pierogów
Ciasto
2 szkl mąki pszennej
1 szkl mąki pszennej razowej
pół margaryny
pół szkl wody letniej - w trakcie wyrabiania ciasta dolewamy
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka płaska suszonej bazylii
łyżeczka płaska soli
łyżeczka cukru

Farsz
400 g pieczarek
1 cebula biała,
liść laurowy
ziele angielskie
pół szklanki ziaren orkiszu
pół szklanki drobnego makaronu nitki
łyżka suszonych pomidorów
pół szklanki kaszy manny
sól, pieprz
wędzona papryka w proszku
olej rzepakowy na patelnię i do pomazania

Do posypania
łyżeczka czarnuszki
łyżeczka wędzonej papryki

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Wegańskie Pieczone pierogi z pieczarkami, ziarnami orkiszu, drobnym makaronem i suszonymi pomidorami

  • 1. Z wymienionych składników na ciasto zagniatamy kruche ciasto, dolewamy wody w razie potrzeby, by uzyskać plastyczną masę. Chłodzimy w lodówce 30 min.
  • 2. Oddzielnie gotujemy ziarna orkiszu, makaron. Można też użyć gotowych lunchowych mieszanek Ziarna orkiszu-makaron- suszone pomidory. Lub orkisz zastąpić kaszą orkiszową.
  • 3. Pieczarki ścieramy na drobnych oczkach. Dodajemy do cebuli, dusimy do miękkości z zielem angielskim i liściem laurowym.
  • 4. Do pieczarek dodajemy orkisz, makaron, kaszę mannę (opcjonalnie), suszone pomidory, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wędzoną papryką w proszku. Chwilę dusimy.
  • 5. Bierzemy się za ciasto. Potrzebujemy talerzyk od filiżanki . Wałkujemy cienko ciasto. Odcinamy od niego kółka z talerzyka. Szczodrze wypełniamy farszem.
  • 6. Smarujemy pierogi olejem rzepakowym, posypujemy wędzoną papryką i czarnuszką. Pieczemy w temp 200 stopni 25 minut.

Porady

Ziarna orkiszu można zastąpić orkiszową kaszą. Można tez użyć gotowej mieszanki na lunch z orkiszem, suszonymi pomidorami i drobnym makaronem. Tak będzie szybciej

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkitania_kuchniamakaronzdrowie_na_talerzudania_dla_urodypierożkiwegańskieczarnuszkawędzona paprykaprzepis_z_olejem_rzepakowymziarna orkiszu
 

Komentarze

Podobne przepisy

Pierogi z kaszą gryczaną, fetą i suszonymi pomidorami

Dodane przez: aga3103

Pierogi z kaszą gryczaną, fetą i suszonymi...

Te pierogi powstały przypadkiem,...

Pierogi Włoskie z mozarellą i suszonymi pomidorami

Dodane przez: Andzia Pichci

Pierogi Włoskie z mozarellą i suszonymi pomidorami

Aromatyczne suszone pomidory do...

Pieczone pierogi z mozarellą, pomidorami i szynką.

Dodane przez: quchniakaroli

Pieczone pierogi z mozarellą, pomidorami...

Przepis na smaczną przekąskę dla...

Pierogi z mięsem i pieczarkami

Dodane przez: dagita

Pierogi z mięsem i pieczarkami

Przepis powstał dla odmiany zwykłych...

Pierogi ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Dodane przez: szasza22

Pierogi ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Super smakują z podsmażoną cebulką