Warzywne koperty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy nadzienie:
pieczarki oczyszczamy
i drobno siekamy lub ścieramy
na tarce o dużych oczkach.
Marchewkę obieramy,
myjemy i ścieramy na tarce
o dużych oczkach. Cebule
obieramy i drobno siekamy.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy
pieczarki, a następnie
wsypujemy cebulę. Chwilę
dusimy. Gdy pieczarki odparują,
dodajemy marchewkę
i groszek. Doprawiamy do
smaku solą i pieprzem. Mieszamy.
Zdejmujemy z kuchenki.
Studzimy. Żółty ser
ścieramy na tarce o dużych
oczkach. Dodajemy z kukurydzą
do pieczarek. Dokładnie
mieszamy.
2.Przygotowujemy ciasto:
twaróg kruszymy i rozgniatamy
widelcem. Dokładnie mieszamy
z przesianą mąką.Margarynę roztapiamy, a następnie
lekko schładzamy.
Wlewamy do twarogu. Dodajemy
jajko i sól. Wyrabiamy
gładkie ciasto. Rozwałkowujemy
na posypanej mąką stolnicy
i kroimy w kwadraty.
3.Na środek każdego kawałka
ciasta nakładamy po łyżce
farszu i składamy w koperty.
Wierzch smarujemy jajkiem
wymieszanym z olejem.
4.Blachę wykładamy papierem
do pieczenia. Układamy
koperty. Pieczemy ok. 30 minut
w piekarniku rozgrzanym
do temperatury 180 °C.
Komentarze