Babeczki warzywne

4.48 (204 ocen)

  • 40 min

Być może nadal nie jesteście przekonani do babeczek na słono- tak jak ja do niedawna :) Jednak postanowiłam spróbować i opłaciło się! :) Babeczki są idealne na przekąskę, ale też na kolację lub śniadanie!

  • 40 min

Składniki:

  • ~1 szklanka mąki (dowolny rodzaj)
    ~3/4 szklanki mleka
    ~1 jajko
    ~1/4 szklanki oleju/oliwy
    ~szczypta soli
    ~płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    ~dowolne dodatki- warzywa,sery,mięso
    ~ulubione przyprawy
Wystaw ocenę:

4.48 (204 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Przystawki

Babeczki warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Trzepaczką mieszamy w misce mąkę,mleko,olej, jajko,sól,proszek do pieczenia na gładką masę.
  • 2. Przygotowujemy warzywa, kroimy. Siekamy także ser i mięso. Dodajemy do miski z masą, przyprawiamy. Wszystko delikatnie mieszamy.
  • 3. Przygotowujemy blaszkę, a na niej ok.12 papilotek lub foremek do babeczek. Wlewamy ciasto aż wypełni całą formę/papilotkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Pieczemy ok.30 minut. Kiedy włożymy do babeczki wykałaczkę i zostanie na niej tylko odrobinka ciasta lub wcale to znaczy,że są już dobre.

Porady

Ja do swoich babeczek użyłam tego co miałam pod ręką: mięsa z zupy, kukurydzy, pomidora, szczypiorku, natki pietruszki, kawałka sera żółtego oraz obsmażoną chwilę na patelni małą cukinię z cebulą. Fajnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, polane kethupem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować