Placuszki drobiowo-warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka umyć, osuszyć. Pokroić w drobną kostkę, oprószyć solą i pieprzem i przełożyć do miski.Umytą i oczyszczoną marchew ugotować, po czym pokroić w kostkę i dorzucić do kurczaka. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Przełożyć na patelnię z 2 łyżkami oleju. Pieczarki oczyścić, drobno pokroić, dołożyć do składników na patelni. Całość chwilę smażyć, mieszając. Kiedy ostygnie przełożyć do miski.
2.Do miski wbić jajko, dodać starty, żółty ser, natkę pietruszki, posiekany ząbek czosnku. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać do połączenia składników. Na patelni rozgrzać olej i kłaść łyżkami ciasto drobiowo-warzywne, formując placuszki. Smażyć na rumiano z obu stron (ostrożnie przekładając, aby placki się nie rozpadły). Po usmażeniu osączyć na papierowym ręczniku. Podawać polane sosem czosnkowym, np. z ryżem. Smacznego :)
Komentarze