Placuszki drobiowo-warzywne

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Kiedy nie mamy pomysłu na obiad można przygotować takie danie. Potrzebny jest filet z kurczaka i to co, zalega nam w lodówce :)

  • 30 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
    1 papryka żółta
    2 marchewki
    5 pieczarek
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    3 łyżki startego żółtego sera
    1 jajko
    5 łyżek mąki
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Placuszki drobiowo-warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka umyć, osuszyć. Pokroić w drobną kostkę, oprószyć solą i pieprzem i przełożyć do miski.Umytą i oczyszczoną marchew ugotować, po czym pokroić w kostkę i dorzucić do kurczaka. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Przełożyć na patelnię z 2 łyżkami oleju. Pieczarki oczyścić, drobno pokroić, dołożyć do składników na patelni. Całość chwilę smażyć, mieszając. Kiedy ostygnie przełożyć do miski.
  • 2. Do miski wbić jajko, dodać starty, żółty ser, natkę pietruszki, posiekany ząbek czosnku. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać do połączenia składników. Na patelni rozgrzać olej i kłaść łyżkami ciasto drobiowo-warzywne, formując placuszki. Smażyć na rumiano z obu stron (ostrożnie przekładając, aby placki się nie rozpadły). Po usmażeniu osączyć na papierowym ręczniku. Podawać polane sosem czosnkowym, np. z ryżem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Marchewka Papryka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować