Ucierane ciasto z jagodami

4.47 (206 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto ucierane jest takie wspaniałe, że pomieści każdy owoc. Ba, z każdym współgra idealnie. Tym razem w ruch poszły jagody. Zbierane w lesie, zaraz po deszczu, wśród przepięknie śpiewających ptak

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - masło: 250 gramów
    - mąka: 4 szklanki
    - jajka: 7 sztuk
    - cukier: 1.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - mleko: 0.67 szklanki
    - jagody: 2 szklanki
    - cukier puder: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.47 (206 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ucierane ciasto z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć z cukrem, aż cukier się rozpuści. Masło roztopić i ostudzone dodać do jajek. Wymieszać, dodać mleko a na końcu delikatnie wmieszać mąkę. Wylać ciasto na dużą prostokątną blachę. Na wierzch położyć owoce (kładziemy dość gęsto, tak aby nie było widać ciasta). Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut, aż będzie lekko brązowe. Sprawdzić patyczkiem czy środek nie jest mokry. Upieczone i przestudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować