Ucierane ciasto z jagodami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Moje pyszne jagody nazbierane nieopodal Chatki pod Niemcową zostały przeznaczone na ekspresowe ciasto ucierane. Puszyste i delikatne pod pierzynką z borówek i słodkiej kruszonki, w sam raz na leniwy, upalny weekend :).

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 40x25 cm

    Składniki na ciasto:


    2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    6 dużych jaj
    25 dag masła lub margaryny
    1 i 3/4 szklanki cukru
    wanilia z laski lub zastępczo cukier waniliowy
    2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej


    Dodatkowo:


    3 - 4 szklanki jagód lub innych owoców sezonowych


    Kruszonka:


    10 dag cukru
    12 dag masła
    20 dag mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ucierane ciasto z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:

    1. Masło ucieramy z cukrem, (można mikserem), dodajemy wanilie i wbijamy po jednym jajku cały czas miksując. Do masy maślano - jajeczniej przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Dokładnie ucieramy ciasto do zupełnego połączenia się składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Na ciasto dajemy jagody.

    2. Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą do uzyskania sypkiej grudkowatej postaci. Warstwę jagód posypujemy kruszonką. Czas pieczenia 60 minut w temperaturze 180 C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować