Forszmak lubelski

  • wyświetlono: 2299 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Podobny do gulaszu, ale nie powinien być z nim mylony. To typowe danie z rejonu Lublina.

  • 8 porcje
  • Średni

Składniki

- wieprzowina: 800 gramów
- kiełbasa wędzona: 150 gramów
- cebula: 1 sztuka
- ogórek kiszony: 3 sztuki
- przecier pomidorowy: 3 łyżki
- bulion: 1.5 litra
- mąka pszenna: 2 łyżki
- ziele angielskie: 5 sztuk
- liść laurowy: 2 sztuki
- olej: 3 łyżki
- sól, pieprz: 2 łyżeczki

Sposób przygotowania przepisu:

Forszmak lubelski

  • 1. Wieprzowinę kroimy w małą kostkę lub paski, kiełbasę w kostkę, cebulę na talarki, ogórka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
  • 2. Wieprzowinę podsmażamy na oleju. Zdejmujemy z patelni, na tym samym tłuszczu smażymy kiełbasę, zdejmujemy a następnie podsmażamy cebulę. Mięso i cebulę wrzucamy do garnka i zalewamy większością bulionu. Dodajemy ziele i liść laurowy. Na patelnię z resztą oleju wrzucamy mąkę, podsmażamy i dolewamy resztę bulionu. Mieszamy dokładnie a następnie dodajemy do gotującego się mięsa i cebuli. Mieszamy. Wszystko dusimy około 60 minut, aż mięso zmięknie. Około 10 - 15 minut przed końcem dodajemy ogórki i przecier pomidorowy. Mieszamy i doprawiamy do smaku.
  • 3. Potrawę podajemy z chlebem lub ziemniakami. Najlepsza jest na drugi dzień, kiedy składniki się przegryzą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

wieprzowinaobiadkuchnia polskaregionalne_dania

Komentarze

Podobne przepisy

Golas

Dodane przez: bpodkowa

Golas- specjał kuchni Lubelskiej

Kulinarny pasjonat Mikołaj Rey...

Forszmak z ogórkami

Dodane przez: RedakcjaPP

Forszmak z ogórkami

Danie jest sycące,doskonale rozgrzewa.W...

Bigos na winie

Dodane przez: AgaTrzaska

Bigos na winie

Ha! Danie polskie na pewno, a lubelskie...

Dodane przez: PolskaGotuje

Śląska rolada wołowa mojego męża

Nieodzowny element slaskiego niedzielnego...

Piróg biłgorajski

Dodane przez: PolskaGotuje

Piróg biłgorajski

Poniżej piróg biłgorajski w wydaniu...

Krupiak

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Krupiak

Danie ziemi lubelskiej. Kasze i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE