Tort malinowo - chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Pieczemy biszkopt: białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier i, stopniowo, żółtka. Mąkę pszenną i ziemniaczaą przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy do ciasta, mieszamy drewnianą łyżką.
2. Ciasto przelewamy do tortownicy, pieczemy w 180 st.C do suchego patyczka.
3. Robimy krem z malin: maliny blendujemy, przekładamy na sitko, pozbawiamy pestek. Dodajemy odrobinę cukru. Mieszamy z masłem na gładki krem.
4. Robimy krem chałwowy: chałwę kruszyny, miksujemy z masłem.
5. Ostudzony biszkopt nasączamy herbatą, przekładamy kremami. Tort dekorujemy malinami, dokoła dajemy wafle. Ja zrobiłam na wierzchu serca z kiślu z wina.
Komentarze