Tort malinowo - chałwowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Biszkopt kakaowy przełożony dwoma kremami: chałwowym i malinowym.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    3/4 szkl. mąki pszennej
    1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    herbata do nasączenia

    Na krem malinowy:
    500 g malin
    cukier wg uznania
    100 g masła

    Na krem chałwowy:
    200 g chałwy
    150 g masła
    cukier wg uznania

    maliny i wafelki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort malinowo - chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Pieczemy biszkopt: białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier i, stopniowo, żółtka. Mąkę pszenną i ziemniaczaą przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy do ciasta, mieszamy drewnianą łyżką.
    2. Ciasto przelewamy do tortownicy, pieczemy w 180 st.C do suchego patyczka.
    3. Robimy krem z malin: maliny blendujemy, przekładamy na sitko, pozbawiamy pestek. Dodajemy odrobinę cukru. Mieszamy z masłem na gładki krem.
    4. Robimy krem chałwowy: chałwę kruszyny, miksujemy z masłem.
    5. Ostudzony biszkopt nasączamy herbatą, przekładamy kremami. Tort dekorujemy malinami, dokoła dajemy wafle. Ja zrobiłam na wierzchu serca z kiślu z wina.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować