Torcik "mleczna kanapka"

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszny torcik. Kakaowe blaty biszkoptu przełożone słodkim kremem z mlekiem w proszku oraz polewa z gorzkiej czekolady tworzą pyszną całość. Tort nie jest trudny do przygotowania. Jego smak to bajka. Polecam zrobić torcik "mleczna kanapka".

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    2 łyżki oleju
    3 łyżki mąki orkiszowej białej
    2 łyżki czarnego kakao
    krem:
    200 g masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    400 g serka twarogowego
    3 szklanki mleka pełnego w proszku

    polewa:
    tabliczka gorzkiej czekolady
    1 łyżka masła
    2 łyżki mleka
    oraz:
    kakaowa posypka
    tortownica 18 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Torcik "mleczna kanapka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując wsypujemy partiami cukier oraz dodajemy żółtka i olej. Do masy przesiewamy mąkę z kakao i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia się składników. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy. Zdejmujemy ze spodu ciasta papier i przecinamy biszkopt na 3 blaty.

    Krem:
    Masło (w temperaturze pokojowej) przekładamy do miski, wsypujemy cukier i miksujemy na puch. Następnie dodajemy po łyżce serka cały czas miksując. Na koniec wsypujemy partiami mleko w proszku i miksujemy do połączenia. Masę na krem dzielimy na 3 części. Blat ciasta układamy na talerzu i wykładamy na niego krem, potem kolejny biszkopt, krem i na wierzchu biszkopt (lekko dociskamy). Wstawiamy ciasto do lodówki na 1 godzinę wraz z ostatnią częścią kremu.
    W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i masłem oraz polewamy nią górę tortu. Posypujemy posypką i ponownie wstawiamy do lodówki na 1 godzinę a wyjmujemy ostatnią część kremu. Krem przekładamy do szprycy. Gdy polewa zastygnie wyjmujemy ciasto z lodówki i górę tortu dekorujemy pozostałym kremem.
    (Najlepiej wstawić ciasto na całą noc do lodówki)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować