Tarta z serem kozim i cukinią

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Tarta jest wyjątkowa w smaku ponieważ wyczuwalny jest lekko słodki smak cukini i mocny smak sera koziego

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ciasto francuskie mrożone: 1 sztuka
    - cukinia: 1 sztuka
    - pomidorki koktajlowe: 20 sztuk
    - ser kozi twardy: 180 dekagramów
    - czosnek: 3 ząbki
    - śmietana 12 lub 18 %: 1 szklanka
    - jaja całe: 2 sztuki
    - bazylia suszona lub świeża: 2 szczypty
    - migdały w płatkach lub słupkach: 4 łyżki
    - sól, pieprz (do smaku): 1 szczypta
    - olej: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Ciasto

Tarta z serem kozim i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 200'C.
    Ciasto francuskie rozmrozić.
    Cukinię pokroić w talarki, lekko posolić i obsmażyć na oleju na małym ogniu ok 8 minut.
    Posiekać drobno cebulę, porwać liście bazylii lub dodać suszoną.
    Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
    Jajka roztrzepać, a ser pokroić na małe kawałeczki.
    Wszystkie składniki razem wymieszać dodając połowę podduszonej cukinii.
    Migadały zrumienić na małej ilości oliwy.

    Formę wyłożyć ciastem francuskim, dobrze dociskając. Przy pomocy wałka odciąć wystajace poza brzegi ciasto. Dno ponakłuwać widelcem, posypać pieprzem i bazylią. Ułożyć pomidorki i wylać masę serową. Na wierzchu ułożyć resztę cukinii.

    Piec ok.35 minut (do upieczenia ciasta)
    Gotową tartę posypać płatkami migdałów.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Sery Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować