Tarta z serem kozim i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do 200'C.
Ciasto francuskie rozmrozić.
Cukinię pokroić w talarki, lekko posolić i obsmażyć na oleju na małym ogniu ok 8 minut.
Posiekać drobno cebulę, porwać liście bazylii lub dodać suszoną.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Jajka roztrzepać, a ser pokroić na małe kawałeczki.
Wszystkie składniki razem wymieszać dodając połowę podduszonej cukinii.
Migadały zrumienić na małej ilości oliwy.
Formę wyłożyć ciastem francuskim, dobrze dociskając. Przy pomocy wałka odciąć wystajace poza brzegi ciasto. Dno ponakłuwać widelcem, posypać pieprzem i bazylią. Ułożyć pomidorki i wylać masę serową. Na wierzchu ułożyć resztę cukinii.
Piec ok.35 minut (do upieczenia ciasta)
Gotową tartę posypać płatkami migdałów.
Komentarze