Tarta szparagowa z kozim serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto. Owijamy w przezroczystą folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Szparagi wrzucamy do wrzątku na około 3 minuty. Wyjmujemy, osuszamy. Kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. W osobnej miseczce łączymy ze sobą śmietanę, pokruszony kozi ser, roztrzepane jajka, serek śmietankowy, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
2.Po upływie 30 minut wyjmujemy ciasto z lodówki i na przezroczystej foli rozwałkowujemy delikatnie w kształt koła na grubość około 3 mm. Wykładamy nim nasmarowaną tłuszczem formę do pieczenia nadmiar ciasta z brzegów odcinamy nożem. Nakłuwamy widelcem dno w kilku miejscach. Na tak przygotowane ciasto wykładamy szparagi, pokrojone w kostkę plastry szynki, zalewamy płynną masą. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu można dodatkowo pokruszyć wierzch tarty kozim serem wymieszanym z suszoną bazylią.
Komentarze