Kiedy pojawiają się szparagi warto zrobić pyszną tartę. Wspaniale pachnie a jeszcze lepiej smakuje.
30 min
Składniki:
Ciasto ( forma 20 cm.)
mąka pszenna 150 g
masło 50 g
margaryna 50 g
sól 1 płaska łyżeczka
bazylia 1 łyżeczka
żółtko jaja 1 sztuka
nadzienie
szparagi zielone 7 sztuk
serek mascarpone 170 g
ser pleśniowy niebieski 80 g
jajko 1 sztuka
tymianek 1/2 łyżeczki
sól do smaku
pieprz
oliwa z oliwek do smażenia
Tarta szparagowa z serem pleśniowym lazur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto.
Do przesianej mąki dodajemy sól, suszoną bazylię ,drobno pokrojone zimne masło i margarynę . Szybko zagniatamy ciasto na kruszonkę , potem dodajemy jajko i łączymy w jednolitą masę. Odkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Formę ( 20 cm.) natłuszaczmy margaryną i opruszamy mąką.
Chłodne ciasto wałkujemy i przekładamy do foremki , dokładnie wypełniając zagłębienia.
2.Nastawiamy piekarnik na 180 C.
Na ciasto wykładamy papier do pieczenia i obciążamy go np. kaszą gryczaną , przy okazji wypalimy ją.
Ciasto zapiekamy ok. 10-15 minut, zdejmujemy papier i obciążenie i zapiekamy jeszcze ok. 10 minut do przyrumienienia wierzchu.Wyjmujemy i lekko przestudzamy.
Szparagi płuczemy i przełamujemy . Osuszone, kilka minut lekko przesmażamy na oliwie . Studzimy.
Serek i jajko miksujemy , powoli dodajemy pokruszony ser niebieski , na koniec doprawiamy tymiankiem , solą i pieprzem.
Na prawie chłodne podpieczone ciasto wykładamy nadzienie serowe.
Na wierzch rozkładamy szparagi lekko je dociskając.
Mnie zostało trochę ciasta więc zrobiłam jeszcze wzorek.
Tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 minut w 180 C.
Życzę smacznego.
Komentarze