Tarta ze szparagami i kozim serem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Tarta ze szparagami jest bardzo smaczna, szczególnie, gdy ma w sobie kawałki chrupiącego boczku. To taka jajecznica na kruchym cieście;)

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    250g mąki pszennej,
    200g masła lub margaryny,
    szczypta cukru,
    łyżeczka soli,
    4 łyżki śmietany 12%.

    Farsz:
    2 białe szparagi,
    200g sera koziego,
    czerwona cebula,
    200g śweżego boczku,
    2 jajka,
    4 łyżki śmietany18%,
    25g orzechów laskowych,
    100g startego parmezanu,
    łyżka przyprawy do jajecznicy,
    sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto

Tarta ze szparagami i kozim serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sur tarta 1. Mąkę przesiać, dodać pokrojone w kostkę masło, sól i cukier oraz śmietanę. Całość posiekać, następnie zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie wylepić dno formy na tartę o śr. 27cm. Nakłuć widelcem, przykryć folią aluminiową i obciążyć, np. ziarnami fasoli. Piec ok. 10min w temp. 180st, usunąć folię z ziarnami i piec kolejne 10min.
  • sur tarta2 2. Ser kozi zmiksować blenderem z jajkami, orzechami i śmietaną. Boczek pokroić w cienkie paski, podsmażyć na suchej patelni. Zdjąć do miseczki z serem. Na tym samym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulkę. Szparagi włożyć na 2min do osolonego wrzątku. Dodać do zmiksowanego sera, wymieszać doprawić do smaku, dodać przyprawę do jajecznicy (można ją pominąć). Na dno podpieczonej tarty posypać troszkę startego parmezanu, następnie wylać masę z sera koziego, posypać resztą parmezanu. Piec ok. 20min w temp. 180st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Orzechy Parmezan Sery Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować