SZYNKA WIEPRZOWA W SOSIE GRZYBOWYM

4.48 (165 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Aromatyczne, delikatne mięso w sosie

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
    4 szklanki bulionu warzywnego
    3 garście grzybów mrożonych (np. borowiki)
    sól
    pieprz
    tymianek
    2-3 łyżki mąki
    1 cebula
    olej
Wystaw ocenę:

4.48 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Szynka wieprzowa w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy, tłuczemy i przyprawiamy solą, pieprzem. Posypujemy mięso mąką. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso z obu stron. Usmażone mięso przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem tak aby zakryć kawałki mięsa.

    Cebulę kroimy w pół plastry i podsmażamy ją wraz z tymiankiem na oleju na którym podsmażaliśmy wcześniej mięso. Dodajemy grzyby i podsmażamy aż woda wyparuje. Cebulę z grzybami przekładamy do mięsa i dusimy wszystko ok 90 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem mięso w czasie duszenia aby sos nabrał smaku. Jeżeli sos wyszedł zbyt gęsty możemy dodać więcej bulionu.

    Mięso najlepiej smakuje na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Mięso Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też inne przepisy na szynkę wieprzową.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować