Szynka wieprzowa w sosie pieczarkowym

4.99 (183 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Propozycja na delikatną, miękką i bardzo soczystą szynkę wieprzową skąpaną w pieczarkowym sosie z dodatkiem ziół i nutką ostrej papryki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 500 g szynki wieprzowej
    - 7 pieczarek
    - 1 cebula biała
    - 1 ząbek czosnku
    - plaster masła
    - olej rzepakowy (do smażenia)
    - sos sojowy
    - 1 łyżeczka mąki
    - majeranek
    - cząber
    - tymianek
    - szczypta ostrej papryki
    - sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.99 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Szynka wieprzowa w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczoną szynkę pokroić na plastry, delikatnie rozbić i smażyć z obu stron na oleju rzepakowym, a następnie zalać zimną wodą i zagotować.
  • 2. Pokrojoną cebulkę zeszklić na maśle, dodać pokrojone pieczarki i smażyć razem do momentu odparowania wody z grzybów. Na koniec smażenia dodać drobno pokrojony czosnek.
  • 3. Zawartość patelni przełożyć do gotującego się mięsa, dodać majeranek, cząber, szczyptę ostrej papryki oraz tymianek i dusić na małym ogniu do momentu uzyskania miękkości przez szynkę (około 1,5 godziny).
  • 4. Na koniec całość doprawić sosem sojowym, solą, pieprzem i zagęścić zasmażką z mąki. Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować