Szynka wieprzowa pieczona w rozmarynie

4.48 (148 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Szynka wieprzowa, upieczona w ten sposób, jest krucha i delikatna, nadaje się jako wędlina, albo sztuka mięsa do sosu na obiad. No i ten rozmaryn... Przepięknie pachnie i idealnie się komponuje.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • MARYNATA: OLIWA, PIEPRZ, SóL, ROZMARYN,CZOSNEK I CEBULA:
    - szynka wieprzowa b/k: 70 dekagramów
    - sól morska: 2 łyżki
    - pieprz świeżo zmielony: 1 łyżka
    - świeży rozmaryn w gałązkach: 6 łyżek
    - tymianek najlepiej świeży lub suszony: 2 łyżki
    - oliwa: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.48 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne Szynki

Szynka wieprzowa pieczona w rozmarynie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szynka w marynacie 1. Szynkę należy zamarynować dzień wcześniej, zostawiając w marynacie na całą noc. Marynatę warto dokładnie wymieszać (najlepiej rękami), aby cebula i czosnek puściły sok. Czosnek i cebulę usunąć przed pieczeniem, żeby nie przypaliły się podczas pieczenia.
  • Szynka w rozmarynie 2. Rozmaryn i tymianek poszatkować (najlepiej za pomocą półksiężyca do ziół). Dodać sól, pieprz i wymieszać. Na dużej desce rozsypać zioła z przyprawami na płasko i obtoczyć całą szynkę, tworząc coś w rodzaju panierki. Na dno naczynia do pieczenia (u mnie ceramiczne bez pokrywki) dodać kilka kropel oliwy z oliwek i rozsmarować po całości, żeby mięso nie przywierało. Piec w temp. 180 st. C. przez około 1h 20min- 30 min. (w zależności od wielkości mięsa- im większy kawałek, tym dłużej należy piec), aż skórka zrobi się brązowa, ale mięso pozostanie soczyste.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też inne przepisy na szynkę wieprzową.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować