szynka wieprzowa pieczona w piwie

4.48 (160 ocen)

  • 2 godz. 30 min

pyszna zarówno na ciepło do obiadu jak i na zimno do kanapek

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • ok.1,5 kg szynka wieprzowa
    2 cebule
    czosnek
    oliwa
    sól,pieprz
    wegeta
    szklanka piwa
Wystaw ocenę:

4.48 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Szynka wieprzowa pieczona w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę nacinamy w różnych miejscach, umieszczamy tam po pół ząbka czosnku.Cebule obieramy i kroimy na plastry.
    Przygotowujemy marynatę:oliwa, sól, pieprz, wegeta.
    Szynkę umieszczamy w brytfannie, obtaczamy w marynacie, obkładamy krążkami cebuli, zalewamy szklanką piwa i na ok.godzinę wkładamy do lodówki.
  • 2. Piekarnik nagrzewamy do 180-190stopni, pieczemy szynkę ok.1,5 godziny, co jakiś czas podlewając ją wytworzonym tłuszczem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też inne przepisy na szynkę wieprzową.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować