Szynka pieczona

4.5 (179 ocen)

Pyszna, domowa wędlina

Składniki:

  • szynka wieprzowa ok 1,5 - 2 kg
    5-6 ząbków czosnku
    2 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
    sól zwykła i do peklowania
    pieprz
    kminek
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Szynka pieczona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć i natrzeć przyprawami, musztardą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Skropić olejem i posypać kminkiem. Odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
    Przed wstawieniem do piekarnika przykryć folią aluminiową. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 1,5 godziny. Przed końcem pieczenia zdjąć folię i przypiec mięsko z wierzchu.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować