SZCZAWIOWA Z JAJKIEM I ZIEMNIAKAMI

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zupę robi się błyskawicznie i jest naprawdę smaczna.

  • 30 min

Składniki:

  • • 1 litr bulionu warzywnego
    • 1 słoik szczawiu (ok. 35 dag szczawiu)
    • 6 jajek
    • ½ szklanki śmietany 12 proc.
    • 1,5 łyżki mąki
    • 5 ziemniaków
    • 1 cebula
    • 2 łyżki masła
    • Sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Szczawiowa z jajkiem i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotuj bulion, dodaj szczaw, wymieszaj. Poczekaj aż zupa zawrze, następnie zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem 5 minut. Przypraw sola i pieprzem. Zagęść mąką uprzednio wymieszaną z wodą. Dodaj śmietanę i podgrzewaj jeszcze 10 minut na małym płomieniu, często mieszając zupę.
  • 2. Jajka włóż do garnka, zalej posoloną wodą. Gotuj 8-10 minut.
  • 3. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w grubą kostkę. Ugotuj na półtwardo w lekko posolonej wodzie, odcedź i dobrze osącz.
  • 4. Obraną cebulę posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, lekko podsmaż cebulę, dodaj podgotowane ziemniaki. Mieszając, zrumień je ze wszystkich stron. Przełóż na talerze, wlej zupę. Do każdej porcji włóż ugotowane i przekrojone na połówki jajko. Przed podaniem zupę udekoruj ziołami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować