* ok. 2 litry bulionu mięsnego( z kości lub żeberek lub skrzydełek)
* szczaw w słoiczku lub świeży szczaw w pęczku
* ziemniaki (pokrojone w kostkę)
* sól
* pieprz czarny ziarnisty (2 ziarenka)
* duży liść laurowy
* marchew (starta na tarce jarzynowej)
* 1/2 kubeczka śmietany (do zaprawienia)
* jajka na twardo ( do podania)
Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.*Do gotującego się bulionu dodajemy obrane ziemniaczki, liść laurowy i pieprz czarny ziarnisty,następnie dodajemy startą marchew. Solimy 1,5 łyżeczki, po 30 min gotowania dodajemy szczaw ze słoiczka.Gdy nam się to wszystko zagotuje wlewamy 1/2 kubeczka śmietany
*Podczas gotowania się zupy można wstawić wodę żeby ugotować jajka.
Porady
*Żeby zupa się nie zważyła najlepiej jest przed zaprawieniem wlać trochę gorącego bulionu do kubeczka ze śmietaną i wymieszać.
Komentarze