Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami

4.48 (150 ocen)

  • 60 min

Gdy ją zrobię bardzo szybko znika:)

  • 60 min

Składniki:

  • * ok. 2 litry bulionu mięsnego( z kości lub żeberek lub skrzydełek)
    * szczaw w słoiczku lub świeży szczaw w pęczku
    * ziemniaki (pokrojone w kostkę)
    * sól
    * pieprz czarny ziarnisty (2 ziarenka)
    * duży liść laurowy
    * marchew (starta na tarce jarzynowej)
    * 1/2 kubeczka śmietany (do zaprawienia)
    * jajka na twardo ( do podania)
Wystaw ocenę:

4.48 (150 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. *Do gotującego się bulionu dodajemy obrane ziemniaczki, liść laurowy i pieprz czarny ziarnisty,następnie dodajemy startą marchew. Solimy 1,5 łyżeczki, po 30 min gotowania dodajemy szczaw ze słoiczka.Gdy nam się to wszystko zagotuje wlewamy 1/2 kubeczka śmietany

    *Podczas gotowania się zupy można wstawić wodę żeby ugotować jajka.

Porady

*Żeby zupa się nie zważyła najlepiej jest przed zaprawieniem wlać trochę gorącego bulionu do kubeczka ze śmietaną i wymieszać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować