Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem

5 (198 ocen)

  • 60 min

Dość kwaśna tradycyjna szczawiowa ze świeżego szczawiu, którą nie sposób nie lubić. Jest prosta i dość szybka w wykonaniu, serdecznie polecam

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 4 osoby:
    1 mała kostka od schabu
    1 marchewka
    1 mała pietruszka
    kawałeczek selera
    kawałek pora
    ziele angielskie
    liść laurowy
    sól i pieprz
    2 duże pęczki szczawiu
    1 łyżka masła
    3 małe zimeniaki
    4 jajka
    4 łyżki kwaśnej śmietany
Wystaw ocenę:

5 (198 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem 1. Kostkę umyć, warzywa obrać i pokroić, dodać przyprawy i ugotować wywar.
    Szczaw drobno pokroić i przesmażyć na łyżce masła przez ok 10 min. Jaja ugotować na twardo. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę. Kość wyjąć z wywaru i wrzucić ziemniaki, kiedy będą miękkie dodać podsmażony szczaw. Zagotować. Podawać z jajkiem na twardo i łyżką kwaśnej śmietany. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szczaw

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować