Domowe spaghetti puttanesca

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kuchnia włoska od zawsze kojarzy nam się przede wszystkim z makaronami. Makaron to świetny "nośnik" przeróżnych sosów. Danie to zostało "wynalezione" w Neapolu w połowie XX w. W skład wchodzi makaron spaghetti, pomidory, kapary, anchovies.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g spaghetti
    3 łyżki posiekanej bazylii
    3 łyżki posiekanej natki
    Sos : 500 g dojrzałych pomidorów
    pół szklanki czarnych oliwek bez pestek
    3 posiekane ząbki czosnku
    4 filety anchois
    2 łyżki czerwonego octu winnego
    pół szklanki oliwy
    2 łyżki kaparów
    pół łyżeczki ostrej papryki
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Spaghetti

Domowe spaghetti puttanesca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos : sparzyłem pomidory, obrałem ze skórki, pokroiłem w kostkę. Oliwki, czosnek i fileciki drobno posiekałem. Wszystkie składniki połączyłem, dodałem kapary, polałem oliwą, wymieszałem z octem. Doprawiłem do smaku przyprawami. Ugotowałem makaron, wymieszałem z sosem, posypałem bazylią i natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować