Poznałam je w Rzymie i wciąż mam ten smak w głowie. Dziś przygotowałam go po raz pierwszy w domu. Do pełni szczęści brakuje mi tylko słonecznego tarasu na którym mogłabym je skonsumować i kieliszka wina.
30 min
Składniki:
400 g makaronu spaghetti
biała cebula
2-3 ząbki czosnku
800g pomidorów z puszki (pelatti)
4 filety anchois
papryczka chili w całości
10 szt. czarnych lub zielonych oliwek
2 łyżki kaparów
3-4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki cukru
sól, czarny pieprz, oregano
Spaghetti puttanesca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Odcedzić.
2.Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Zeszklić razem zna oliwę. Dodać pelatti pomidorowe i gotować aż sos nieco się zagęści. Filety z sardeli drobno posiekać, oliwki pokroić na cztery części, kapary odsączyć, chili drobno posiekać. Przygotowane składniki dodać do sosu i dusić razem około 5 minut aby smaki się połączyły. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, oregano oraz cukrem. Makaron przełożyć do sosu i wymieszać. Serwować udekorowane listkami oregano.
Komentarze