Domowy sos do frytek

4.47 (205 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Domowy sos do frytek . Taki sos również z hamburgerami stanowi zgrany duet .

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 3 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
    - 1 łyżka majonezu
    - 1 mała czerwona cebulka
    - 1 łyżka płynnego miodu ( można zastąpić cukrem )
    -1 łyżka octu winnego
    - po szczypcie soli,pieprzu i czosnku granulowanego
Wystaw ocenę:

4.47 (205 ocen)

Zobacz również:

Sosy Majonez

Domowy sos do frytek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos do frytek. 1. Cebulkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę . Przekładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem . Dodajemy ocet i odstawiamy na 10 minut . Cebulkę odcedzamy na sicie .
  • Sos do frytek. 2. Śmietanę mieszamy z majonezem i miodem ( lub cukrem ) . Doprawiamy solą,pieprzem i czosnkiem . Dodajemy odsączoną cebulkę , całość mieszamy i wkładamy do lodówki aby smaki się połączyły .Gotowe.

Porady

Śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym , wtedy rezygnujemy z octu aby sos nie był zbyt kwaśny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Cebula Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Bez gotowania

Podobne przepisy

To może cię zainteresować