Soczysty schab wędzony na herbacie

4.5 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 12 godz.

Odkąd zobaczyłam tę metodę przyrządzania mięsa w programie "Rewolucje na talerzu", postanowiłam że kiedyś muszę takiego domowego wędzenia na herbacie wypróbować.

  • 12 godz.

Składniki:

  • 700g schabu bez kości
    2 łyżki oleju
    2 łyżki sosu sojowego
    łyżeczka pieprz
    łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
    łyżeczka czerwonej ostrej papryki
    łyżeczka estragonu
    szczypta mielonej kolendry
    łyżka musztardy francuskiej
    łyżka suszonej natki pietruszki
    łyżka suszonej drobno posiekanej cebuli
    3 ząbki czosnku przeciśnięte
    - do wędzenia:
    z braku herbaty liściastej użyłam 3 torebki herbaty (2 czarne oraz 1 zielona cytrusowa)
    łyżeczka cukru
    1/4 szklanki ryżu białego
    2 ziela angielskie
    3 ziela jałowca
    3 gałązki rozmarynu
    skórka z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Soczysty schab wędzony na herbacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab umyć, osuszyć. Składniki marynaty wymieszać, dodać schab i dokładnie obtoczyć w marynacie. Odstawić na noc do lodówki.
  • Soczysty schab wędzony na herbacie 2. Przygotowanie woka lub głębokiej patelni do wędzenia. Dno i boki wykłady dokładnie 2 warstwami folii aluminiowej. Brzegi pokrywki również dokładnie owijamy folią. Na dno woka wsypujemy herbatę, ryż, cukier, zioła, przyprawy, skórkę. Nad mieszankę kładziemy naczynie do wędzenia: bambusowy koszyczek, metalowa specjalna tackę albo tworzymy coś na szybko w stylu pomysłowego Dobromira, czyli tratwę z patyków, które układamy tak by móc położyć na nie mięso i żeby mięso nie dotykało dna.
  • Soczysty schab wędzony na herbacie 3. Tak przygotowany wok rozgrzewamy, na dużym ogniu, następnie kładziemy mięso i przykrywamy woka pokrywką. sprawdzając szczelność, bo dym nie powinien wydobywać się na zewnątrz.
  • Soczysty schab wędzony na herbacie 4. Podgrzewamy woka na dużym ogniu przez ok 5 minut, potem zmniejszamy ogień do minimum. Czas wędzenia zależy od wielkości mięsa, ja bałam się że będzie twardy dlatego wędziłam przez 70 minut, potem należy wyłączyć ogień i zostawić mięso na 10 minut, niech mięso się wędzi jeszcze chwilę a soki równomiernie rozłożą.
  • 5. Gotowe wyjmujemy i kroimy na plastry. Ostrzegam ze w trakcie krojenia z mięsa wylewa się bardzo dużo soków, pysznego sosu dlatego warto kroić go tak żeby mógł spływać do jakiejś miski.
    Schab można podać na ciepło lub zimno z dowolnymi dodatkami. Z sosu po wystygnięciu robi się pyszna galaretka, którą można z przyjemnością posmarować sobie chleb.

Porady

Herbata powinna być liściasta, można dobierać jej smak do smaku mięsa jaki chcemy otrzymac.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować