Łososik jurajski wędzony na pęczaku i herbacie

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Sposób niewymagający specjalnego sprzętu do wędzenia, a dym uzyskujemy z mieszanki suchego pęczaku i herbaty. Wędzenie trwa około 30 minut i po tym czasie uzyskamy pyszną, soczystą rybę o delikatnym dymnym aromacie. Jest to dobry pomysł na rybne danie obiadowe, najlepsze na ciepło, prosto z patelni. Wcześniej podawałam podobny przepis z użyciem ryżu. W tej wersji natomiast bardo ważna jest herbata (pęczak jest bardzo neutralny), więc warto wybrać swoją ulubioną, bo to ona decyduje o aromacie ryby.

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 kg wypatroszonego łososia jurajskiego, można użyć również np. makreli lub pstrąga
    4 łyżki herbaty, tym razem użyłam czarnej, ale można użyć również zielonej
    4 łyżki suchego pęczaku
    1 szklanka grubej soli morskiej
    1/3 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łososik jurajski wędzony na pęczaku i herbacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier mieszamy z solą. Oczyszczoną rybę nacieramy mieszanką soli i cukru, odstawiamy na godzinę. Po godzinie rybę płuczemy i osuszamy.
    Przygotowujemy głęboką żeliwną patelnię lub wok ze szczelną przykrywką oraz kratkę, która pozwoli umieścić rybę nad herbatą, w dymie, który wypełni patelnię.
    Kratkę natłuszczamy olejem. Dno patelni wykładamy podwójną warstwą folii aluminiowej, wysypujemy na nią mieszankę pęczaku i herbaty.
    Osuszoną rybę układamy na kratce.
    Patelnię podgrzewamy, gdy zacznie lekko dymić, wstawiamy kratkę z rybą, szczelnie zamykamy (ja owijamy brzegi dodatkowo folią aluminiową).
    Wstawiamy do piecyka nagrzanego do 200°C, temperaturę od razu zmniejszamy do 100°C i wędzimy przez 30 minut.
    Po tym czasie rybę odkrywamy i sprawdzamy czy jest już gotowa. Podczas odkrywania patelni wydobywa się sporo dymu, więc warto zrobić to np. na balkonie.
    Rybę najlepiej podawać z sosem jogurtowo-ziołowym, kawałkami, cytryny oraz pieczonymi ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować