Soczysty schab - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab pokroić w plastry grubości około 1,5 cm i lekko rozbić. Przyprawić z obu stron.
2.Na patelni rozgrzać olej i smażyć schab z obu stron na rumiano.
3.Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Pieczarki obrać, pokroić plasterki i również podsmażyć. Cebule obrać, poszatkować i podsmażyć.
4.Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Na dnie ułożyć kotlety schabowe i posypać papryką, pieczarkami oraz cebulą. Na tym ułożyć kolejną warstwę kotletów i znów posypać dodatkami. Powtarzać aż skończą się składniki. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około godziny.
Porady
Do soku, który powstanie podczas pieczenia mięsa można dodać trochę śmietany bądź mąki, by powstał pyszny sos.
Komentarze