Śmietankowa kostka

1.5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Śmietankowa kostka to bardzo proste, nie wymagające wiele pracy i smaczne ciasto. Nasączone biszkoptowe ciasto z dodatkiem proszku budyniowego z galaretkami połączonymi ze śmietaną 30%.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto biszkoptowe:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    2 budynie śmietankowe
    2 czubate łyżki mąki pszennej
    łyżeczka proszku do pieczenia

    2 galaretki dowolnego koloru
    500ml śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

1.5 (2 ocen)

Śmietankowa kostka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. białka ubijamy z cukrem na sztywno, lekko mieszając dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną z budyniem oraz proszkiem. Ciasto wylewamy na blachę 25x23cm wyłożoną papierem do pieczenia Pieczemy ok. 30-35 min w 170st
  • 2. Każdą galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Ostawiamy do przestygnięcia. Do zimniej galaretki wlewamy po 250ml śmietany; mieszamy i odstawiamy.
  • 3. Biszkopt dowolnie nasączamy. Kiedy galaretka zaczyna tężeć wylewamy najpierw jeden kolor, wstawiamy na kilka chwil do lodówki, następnie wylewamy drugą galaretkę. Ponownie wstawiamy do lodówki do stężenia. Ciasto można udekorować dodatkowo bitą śmietaną...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować