Przeważnie robiłam smalczyk taki z dodatkiem cebuli i jabłka, tym razem pokusiłam się o wersję na ostro...wyszedł doskonały, na pewno każdemu posmakuje.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
500 g boczku wędzonego
500 g słoniny wędzonej
1 kg słoniny świeżej
4 większe cebule
1 średnia cała główka czosnku
1 łyżka majeranku
szczypta pieprzu
szczypta ostrej papryki
3 łyżki maggi
trochę soli
Smalec ze skwarkami, czosnkiem, cebulką i ziołami na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek i wędzoną słoninę pokroić w drobną kostkę, słoninę świeżą zmielić w maszynce do mielenia używając sitka o największych oczkach.
Cebulę pokroić w kostkę, obrany czosnek przecisnąć przez praskę.
Przygotować 2,5 litrowy garnek do którego będziemy wlewać po kolei przesmażone składniki.
Na początek na głębszej patelni usmażyć na rumiano pokrojony boczek i słoninę wędzoną, przelać do garnka.
Następnie wrzucić zmieloną słoninę, smażyć do wytopienia tłuszczu, dodać pokrojoną cebulę, smażyć do jej zrumienienia, dodać przeciśnięty czosnek i po krótkiej chwili trochę soli, majeranek, pieprz, paprykę, całość przelać do garnka, dodać maggi i jeszcze chwilę odparować na kuchence, ok. 5 minut.
Lekko schłodzony przełożyć do miseczek, smacznego :)
Komentarze