Śledzik po pierzynką

4.5 (193 ocen)

  • 3 godz. 30 min

Śledzik po grecku, śledzik pod pierzynką, śledzik na słodko, śledzik dla dorosłych....ten przepis można znaleźć pod różnymi nazwami. Pyszna alternatywa dla tradycyjnych śledzi z cebulką.

  • 3 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    - płaty śledziowe marynowane - 5-6 szt
    - marchewka - 3 duże szt
    - pietruszka - 2 szt
    - cebula - 1 szt
    - rodzynki - 2 łyżki
    - przecier pomidorowy - 2 łyżki
    - olej - 1 łyżeczka
    - wódka - 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzik po pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę, marchewki oraz pietruszkę obieramy. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulkę kroimy w kostkę. Rodzynki zalewamy wódką, szczelnie przykrywamy i odstawiamy aby naciągnęły alkohol. Warzywa smażymy na patelni, a gdy będą już gotowe, dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy. Warzywa odstawiamy aby całkowicie wystygły. W tym czasie kroimy śledzie w szersze kawałki (można użyć całych płatów). Do wystygniętych warzyw dodajemy odcedzone z wódki (o ile tam coś jeszcze zostało :) rodzynki.
  • 2. Śledzie można od razu wymieszać z warzywami lub w szklanym naczyniu ułożyć warstwami tj. śledzie, warzywa, śledzie, warzywa (tak do wyczerpania składników). Odstawić gotową potrawę m.in. na 2 h do lodówki. Smacznego:)

Porady

dy śledzie będą jadły dzieci, rodzynki należy zalać gorącą wodą zamiast wódki aby się sparzyły

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować