Sernik z słonecznikiem i masa kajmakową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Z podanych składników na ciasto zagnieść jednolite ciasto i włożyć na chwilę do lodówki owinęte w folię na czas robienia sera.
Po tym czasie wyłożyć nim blachę 25x40 wyłożoną wcześniej pergaminem.
Na ciasto surowe ciasto wylewa się ser.
2. z składników na ser zrobić ser tak jak na każdy sernik.Zaczynając od ubicia jajek i żółtek z cukrem, potem dodajemy przemielony ser i kolejne składniki. Robimy do momentu zrobienia się gładkiej jednolitej masy.
Gotowy ser wylewamy na surowe ciasto i wkładamy do piekarnika na ok 180 C na 40 min.
3. W tym czasie robimy pianę orzechową.Ubijamy białka na sztywną pianę i łączymy delikatnie z pozostałymi składnikami.
Taką pianę wykładamy na podpieczony sernik. Wstawiamy do piekarnika aby się wszystko upiekło na ok 25-30 min.
4. Wyjmujemy sernik studzimy.
5. Masło ucieramy z masą krówkową. Dajemy ją na zimny sernik.
6. Prażymy słonecznik. Do patelni dajemy masło, cukier i słonecznik i prażymy razem. Studzimy.
Tak przygotowany słonecznik wysypujemy na masę krówkową i delikatnie wciskamy go dłonią do masy.
Komentarze