Ciasta:
około 500 g maki pszennej
2 jajka
200 g cukru
4 łyzki miodu płynnego
1 czubata łyzeczka sody
250 g miękkiego masła
Masa budyniowa:
2 budynie toffi
1 litrmleka
około 300 g margaryny
puszka masy kajmakowej
oraz
orzeszki do dekoracjj
polewa czekoladowa -gotowa
Miodownik z masa budynioniowo-kajmakową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, łączymy z posiekanym za pomoca noża masłem. Dodajemy miód, cukier, jajka oraz sodę. Zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na cztery równe części. Kazda rozwałkujemy i pieczemy 15minut w temperaturze 180 stopni.
2. Masa budyniowo -kajmakowa:
Budynie gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Ugotowane budynie odstawiamy do wystygnięcia.
Margarynę ucieramy na puch, stopniowo dodajemy mase kajmakowa , a następnie wystudzony budyń.
Masą budyniowo-kajmakowa przekładamy kolejno placki, na wierzchu rozprowadzamy cienka wartwa mase, odstawiamy do schłodzenia.Przed podaniem wierzch ciasta dekorujemy gotowa polewa z czekolady i gdzieniegdzie dekorujemy orzeszkami, smacznego.
Komentarze