Orzechowiec

4.5 (157 ocen)

  • 30 min

Orzechowiec to ciasto, które rzeczywiście uzależnia smakiem. Naprawdę warto go przygotować.

  • 30 min

Składniki:

  • Orzechowiec

    Składniki:

    Ciasto:
    3 szklanki mąki
    2 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1/2 kostki masła
    3 łyżki śmietany
    3 łyżki miodu
    1 łyżeczka sody

    Masa:
    1 kostka masła
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe
    2 łyżki cukru
    3 szklanki mleka

    Polewa orzechowa:
    1 szklanka orzechów włoskich
    1/2 kostki masła
    3 łyżki miodu
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery

Orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Opis przygotowania:

    Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie równe części. Każdą z nich należy rozwałkować i ułożyć w dwóch blachach o równej wielkości. Wszystkie składniki polewy orzechowej należy przesmażyć na patelni. Gotową polewę trzeba rozprowadzić na jednej części ciasta. Obydwie części ciasta wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 15-30 min. Do masy należy zagotować 2 budynie w 3 szklankach mleka, z dodatkiem 2 łyżek cukru. Masło ucieramy mikserem i stopniowo dodajemy wystudzony budyń.
    Ciasto powinno wyglądać w następujący sposób: na spód ciasto kruche bez polewy orzechowej, na to masa budyniowa i następnie ciasto z polewą orzechową. Orzechowiec najlepszy jest do spożycia drugiego dnia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować