Orzechowiec

  • wyświetlono: 12184 |
  • dodany do książki kucharskiej: 61 |
  • polecenia: 0

Orzechowiec to ciasto, które rzeczywiście uzależnia smakiem. Naprawdę warto go przygotować.

renia281
  • 30min

Składniki

Orzechowiec

Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 kostki masła
3 łyżki śmietany
3 łyżki miodu
1 łyżeczka sody

Masa:
1 kostka masła
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
2 łyżki cukru
3 szklanki mleka

Polewa orzechowa:
1 szklanka orzechów włoskich
1/2 kostki masła
3 łyżki miodu
2 łyżki cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Orzechowiec

  • 1. Opis przygotowania:

    Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie równe części. Każdą z nich należy rozwałkować i ułożyć w dwóch blachach o równej wielkości. Wszystkie składniki polewy orzechowej należy przesmażyć na patelni. Gotową polewę trzeba rozprowadzić na jednej części ciasta. Obydwie części ciasta wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 15-30 min. Do masy należy zagotować 2 budynie w 3 szklankach mleka, z dodatkiem 2 łyżek cukru. Masło ucieramy mikserem i stopniowo dodajemy wystudzony budyń.
    Ciasto powinno wyglądać w następujący sposób: na spód ciasto kruche bez polewy orzechowej, na to masa budyniowa i następnie ciasto z polewą orzechową. Orzechowiec najlepszy jest do spożycia drugiego dnia. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

image-1h6uoii

Dodane przez: KejtKejt

Orzechowiec

Ciasto wymaga trochę pracy, ale...

Orzechowiec

Dodane przez: andzia006

Orzechowiec

Idealny do mocnej kawy.

orzechowiec

Dodane przez: koalka

Orzechowiec

Pyszne ciasto ze skartelizowanymi...

orzechowiec

Dodane przez: Milena127

ORZECHOWIEC

Świetnie wyglada i również świetnie...

orzechowiec

Dodane przez: elka72

Orzechowiec

Orzechowy biszkopt przełożony migdałowym...

przepyszny orzechowiec

Dodane przez: sylwia0807

orzechowiec

przepyszne ciasto dla wielbicieli...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE